Friday, 29 December 2017

#Selingan - Travel Insurance: Penting ke Idok???


*Gambar sumber Google

     Salam all. Bertemu lagi kita dalam entri selingan. Aku sebenarnya sedang dalam sindrom Writer's Block di mana ilham aku masih belum mari untuk aku catatkan kisah Mongolia aku. So sementara nak mengembalikan semangat penulisan di negara yang bagi aku adalah yang paling menyentuh jiwa aku sepanjang kembara Trans Mongolian/Trans Siberian aku ni, aku nak sentuh sikit bab yang mungkin ada orang anggap tak berapa penting semasa membuat kira-kira bajet dan perancangan percutian iaitu Travel Insurance.

     Idea ini juga tercetus daripada pertanyaan rakan ofis aku samada aku mengambil travel insurance atau cuma mengambil protection plan yang di offer oleh syarikat penerbangan seperti Air Asia (korang sure perasan ada option insurance masa korang buat online booking kan?) 

     Pendapat aku, travel insurance ni tersangatlah penting dan memainkan peranan terbesar selain daripada tempah flight tiket. Tambahan lagi kebelakangan ini kita sering terbaca tentang kejadian-kejadian yang tak diingini berlaku semasa kita berada di oversea dan perkara yang paling aku takuti adalah kita diserang sakit dan terpaksa dimasukkan ke hospital. Ini adalah kesilapan terbesar traveler bilamana kita ingat kederat kita ni kuat tapi apa-apa saja boleh berlaku dengan takdir Allah. Jangan kerana sayangkan duit maka kita lupa nak sediakan payung sebelum hujan. Bila kita ditimpa musibah, terpaksa pulak kita meminta bantuan orang ramai untuk membayar bil perubatan. Tak ke menyusahkan orang dan memberikan sejenis tanggapan buruk sangka seperti 'Pegi bercuti luar negara boleh, tapi takde duit nak bayar bil hospital' ataupun 'dah mampu pegi melancong oversea mestilah ada duit nak bayar bil'. 

     Ada jugak yang mengambil insurance tapi coverage tak mencukupi. Faham ada insurance yang menawarkan fee yang murah tapi kadang-kadang jumlah cover tu tak mencukupi untuk menampung kos perubatan sepenuhnya dan kita terpaksa mengeluarkan duit poket ataupun sekali lagi berbalik kepada meminta bantuan orang ramai untuk melangsaikan bil.

      Alang-alang aku dah membebel di sini, aku kongsikan kriteria dan tips aku memilih dan membeli travel insurance dan juga beberapa guidance dalam memilih jenis polisi insurance yang ditawarkan.

1. Pilih agen/bank yang bertauliah dan yang boleh dipercayai.
- Ini sangat penting supaya kita tak kena conned dengan agent 'penyamun tarbus'. Aku normally akan terus membeli insurance dari bank gaji aku iaitu RHB secara online. Boleh bukak website bank ataupun boleh jugak terus membeli secara online banking dan diorang akan terus ambil bayaran dari account kita dan polisi insurans itu akan di email kepada kita (email yang kita daftarkan pada bank). Mudah kan? Semuanya di hujung jari anda

2. Annual travel insurance
- Untuk frequent traveler, annual insurance ni tersangatlah sesuai untuk korang. Tambahan lagi memang dia cover worldwide. Tapi aku sendiri tak ambil yang annual punya ni hehehe sebab aku tak kerap fly, dan selalunya sekali fly aku akan harung terus lama-lama dan cover banyak negara, so aku just ambik insurance masa travel je.

3. Jangkamasa insurans
- Aku selalunya akan ambil start pada travel date aku (yang ni normal) dan berakhir pada hari terjejaknya kaki aku kat bumi Malaysia ni. Janganlah korang ambil dari date yang korang start sampai negara yang korang melancong tu dan akhirkan insurans tu pada date korang naik flight balik Malaysia sebab ada negara time zone dia lain dan jugak tempoh perjalanan tu berbeza.

4. Pilih Region yang betul
- Standard insurance provider akan pecahkan polisi insurans kepada beberapa region dan pecahan itu akan mempunyai harga yang berbeza. Mereka juga akan pecahkan kepada travel duration yang jugak akan mempunyai harga yang berbeza. Semakin jauh negara dan semakin bertambah bilangan hari maka semakin tinggi harganya.

5. Single, Couple atau Family?
- Pastikan pilihan korang sebelum membeli polisi. Kalau kita pegi dengan pasangan atau sekeluarga anak beranak, akan ada pakej insurans ditawarkan dan harga akan menjadi lebih murah berbanding kita beli secara individual. Tapi baca dulu pecahan polisi samada nilai polisi itu adalah all for one and one for all ke (contoh: nilai polisi adalah RM100k dan bahagi 2/3/4 orang yang sepakej) ataupun nilai polisi adalah nilai individu (contoh: nilai polisi adalah RM100k untuk setiap pemegang insurans dalam pakej tu).

6. Jangan berkira!
- Yesss!!! Jangan terlalu berkira bila beli travel insurance ni. Aku akan pastikan aku ambil polisi yang akan cover keseluruhan perkara: dari hal flight issue, baggage, kecurian, kemalangan sampailah kematian semua aku akan belek ada cover ke tak. Pastu aku akan beli polisi dengan nilai hospitalization coverage yang premium dan tertinggi. Dengan RHB (bukan promosi ya) nilai cover yang tertinggi adalah RM10 juta (for emergency medical evacuation and repatriation). Kenapa aku ambil nilai tertinggi? Sebab currency dan bil hospital setiap negara adalah berbeza, mungkin selepas tukaran wang local bil kita boleh mencecah ratusan ribu or even juta kan? So jangan kedekut, memang lebih mahal berbanding dengan insurans takaful ke apa ke, tapi kalau boleh kita taknak susahkan orang lain kan bila ditimpa musibah?

7. Baca, baca, baca
- Bangsa kita memang terkenal dengan bangsa yang malas membaca (sad but true bak kata Metallica huhuhu) tapi tolong luangkan masa baca polisi, fahamkan dan check satu persatu apa yang tercatat dalam terma supaya kita jelas dengan apa yang kita beli... Janganlah membabi buta je sign dan bayar ya...

Di sini aku lampirkan contoh brochure (boleh klik link SINI) mengenai polisi travel insurance. Mungkin penerangan aku tidaklah berapa lengkap dan ini adalah sudut pandang aku sebagai seorang pemilih/pelanggan polisi travel insurance yang marhaen. Sekali lagi, banyak je pilihan untuk kita kat Malaysia ni dan ikut selera kita yang mana kita nak. Yang penting sediakan ongkosnya sahaja...

Untuk kalian semua, sediakan payung sebelum hujan dan selamat mengembara dengan jiwa yang tenang...

No comments:

Post a Comment